Vitkål i matlagning

Skärmavbild 2017-02-07 kl. 15.02.08

Eftersom det var ett tag sedan jag publicerade något under kategorin mat tänkte jag passa på att ta tillfälle i akt att lyfta en av ingredienserna som vi använder i stort sett varje vecka då vi lagar mat, nämligen vitkålen! En ingrediens som jag fullkomligt försummat fram tills dess att vi började prenumerera på LCHF-kassen och således blev introducerade till ett antal goda och ganska oväntade substitut till de snabba kolhydraterna.

Det finns flera anledningar till varför man ska ska inkludera vitkålen i sin matlagning, inte minst är kål en bra förutsättning för dig som vill satsa på din hälsa. Nedan har jag radat upp ett antal argument för varför du ska äta vitkål:

  • Enligt studier har det visat sig att kål faktiskt skyddar mot cancer (tjocktarms-, lung-, magsäcks- och ändtarmscancer)
  • Kål stimulerar tarmrörelserna och gör matsmältningen mer effektiv, förhindrar förstoppning och hemorrojder.
  • Ökar mättnadskänslan samtidigt som kål är väldigt kalorifattigt.
  • Höjer blodsockret långsammare och håller insulinnivån på en jämnare nivå.
  • Kål innehåller mycket fibrer och en fiberrik mat är gynnsam mot våra blodfetter och blodtrycket.
  • Studier har visat på mindre bukfetma vid intag av fibrer.
  • Innehåller mycket kalcium, järn, fibrer, C-vitamin och betakaroten, ett ämne som kroppen vid behov omvandlar till A-vitamin. Dessa vitaminer är viktiga antioxidanter som skyddar kroppen mot fria radikaler.
  • Kålsaften anses ha en välgörande effekt vid magkatarr och magsår.

Personligen gillar jag kålen för att den som rå har en krispig konsistens och därför blir ett perfekt substitut till tex pasta, när man sedan tillagar den i ugn blir den ett perfekt substitut till tex potatisgratäng. Blomkål är också en ingrediens som vi flitigt tillämpar i köket.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *