Gravid vecka 26

Ännu en vecka närmre BF och herre min gud vilken härlig känsla det är när man kan räkna ner dagarna, idag har 65,4% av graviditeten passerat och jag har endast (!!) 97 dagar kvar! Den här veckan har bjudit på en enorm ryggont som bokstavligt talat har gjort det omöjligt för mig att sova om nätterna, mina revben har dessutom känts som att de ska knäckas, jag misstänker att allt där inne trycks utåt på något vis? Utöver dessa krämpor har jag blivit ordinerad järntabletter eftersom mitt järnvärde har försämrats sedan sist, nu har jag bara hunnit med att ta en tablett men en halvtimme/timme efter att jag hade tagit tabletten igårkväll mådde jag så otroligt illa att jag knappt kunde stå upp! Klockan var bara omkring åtta och jag fick gå raka vägen in till sängen för att lägga mig, samtidigt fick jag hjärtklappning och kände ett enormt tryck över bröstet som gjorde det tungt att andas plus att Ludwig verkade hålla disco i magen och låg inte still en sekund vilket förstärkte illamåendekänslan något kopiöst! Nu vet jag inte om detta bara var en tillfällighet men det får jag väl reda på ikväll när jag ska ta min andra järntablett, jag tror jag ska ta den precis innan jag går och lägger mig så hinner jag kanske somna innan det eventuella illamåendet sveper över mig.

Allmäntillståndet är som sagt lite upp och ner nu under graviditeten och det går verkligen inte en vecka utan att jag lider av någon form av ”krämpa”, men jag slutar inte hoppas på att även jag ska komma in i den där ”gyllene preggoperioden” när man mår som bäst! Träningen har jag inte återgått till men mina promenader håller jag igång med så ofta jag kan, den senaste veckan har jag gått 5 av 7 dagar. Vågen visade 59,8kg (+9,8kg) och jag har alltså gått ner ett halvt kilo sedan förra veckan vilket förmodligen beror på att jag förra veckan vägde mig på kvällen och inte på morgonen som jag annars gör, hade jag vägt mig ikväll hade jag säkert legat på samma vikt. Det känns i vart fall skönt att ha en vecka utan viktuppgång och jag hoppas innerligt att jag kan hålla mig här i några veckor nu!

Bebisen i magen gör sig mer och mer till känna och hans sparkar börjar bli riktigt kraftfulla nu, det känns som att han har gigantiska fötter för invändigt bullrar hela magen till när han kickar mig. Många gånger när jag tar mina promenader känns det dessutom som att han får för sig att ”trycka sig utåt” (det känns nästan som att han sträcker fötterna mot ryggen och trycker huvudet/ryggen mot naveln med all sin kraft), jag får liksom stanna till och buffra till magen för att ens kunna fortsätta promenera och det är sannerligen en märklig känsla.

Vi har förresten byggt ihop barnvagnen nu och tagit oss en provrunda i parken, givetvis knäppte vi av lite härliga höstbilder som jag tänkte bjuda på i nästa vecka när jag skriver mitt inlägg om att beställa ”barnvagn utomlands”, jag har dessutom hittat en superfin skötväska (jag blev så glad när jag äntligen hittade en som föll mig i smaken för majoriteten av alla skötväskor ser ju ut som ’sju svåra år’) som jag tänkte passa på att tipsa er om…

Nu måste jag runda av för vi ska ta oss ut till bilfirman och hämta bilen som vi har köpt, jag kan knappt förstå det själv men HUR UNDERBART ska det inte bli med egen bil. Aldrig mer åka buss och aldrig mer behöva krypa till korset och fråga om skjuts, nu kör vi själva vart vi än behöver ta oss! Frihetskänsla!

Foto: Linda

13 reaktioner på “Gravid vecka 26”

 • Sofia skriver:

  Vet inte om din bm informerade om järntabletterna (de har ju missat en del innan!) men de ska tas en timme innan eller efter mat och gärna i samband med dryck eller någon frukt, grönsak med C-vitamin då det hjälper till att ta upp järnet men ska inte tas med tex mjölk då kalcium hämmar upptaget.

  • Thessan skriver:

   Jo det informerade hon faktiskt om, sen tog jag nog tabletten lite för nära inpå middagen igårkväll men idag åt jag en frukt precis och tog tabletten direkt efter… Men jag förstod inte det som att det har ngt att göra med eventuella biverkningar utan det är väl precis som du skriver att järnet tas upp bättre om man tar det i samband med C-vitamin och en stund efter intagen middag?

   • Sofia skriver:

    Det stämmer, försök hålla minst en timme mellan måltid och tabletten, och alltid med minst ett halvt glas dryck, järn kan irritera strupen och som gravid behöver man INTE mer som stör och gör oreda i kroppen 🙂

 • Louise skriver:

  Sakta men säkert går sett framåt! Har inte nämt det tidigare men vi väntar också tillökning! Ligger 6 veckor efter dig, är i vecka 20 nu, har också blivit ombedd att ta järntabletter, men vill helst inte då jag redan är hård i magen haha, inte en dans på rosor emellanåt med dessa graviditeter☺️☺️☺️

  • Thessan skriver:

   Åhhh stort grattis till bebis, så roligt! Vet du om det blir en flicka eller en pojke? Jag är också redan hård i magen som det är så jag hoppas inte det blir värre än vad det redan är! 😛 Nej det är det verkligen inte, jag gillar faktiskt inte alls att vara gravid och längtar tills han är ute!

   • Louise skriver:

    Vi har en flicka sedan tidigare och nu visade det sig förra veckan att där ligger ännu en liten flicka där inne, så det ska bli skoj med en liten lillasyster! Storasyster är nöjd då hon ville lämna tillbaka det om det var en pojke 🙈🙈🙈

 • Bell skriver:

  Se bara till att inte att ta järntabletterna med Levaxinet, väldigt viktigt. Jag brukar ta mina på kvällen. Testa annars andra järntabletter om du fortsätter må illa.

  Louise, det där är olika, vissa blir hårda och andra lösa i magen.

  • Thessan skriver:

   Det sa BM till mig, tar alltid Levaxinet på morgonen och det glömmer jag typ aldrig men när man har två olika tidpunkter som man ska ta tabletter på blir det sååå svårt att komma ihåg….glömde bort järntabletten igår!! Har inte mått riktigt lika dåligt när jag tagit tabletten sen, försöker pricka det innan läggdags och tror det är bra för då känner jag inte av biverkningarna.

 • Emma skriver:

  Häftigt att känna att han rör sig därinne, när började du känna av sparkar? Jag började känna lite smått i v 18, har moderkakan i framkant så den dämpar sa de, är i vecka 21 nu och känner av sparkarna lite mer, vissa dagar några gånger, men sedan känner jag inte något alls på flera dagar, nu var det nog två dagar sedan jag kände något, hur var det för dig, kände du varje dag när du började känna eller kom det mer succesivt? 🙂

  • Thessan skriver:

   Men åhhhh, grattis till bebis!! Så roligt! Vet du om det blir en flicka eller pojke? Jag började känna rörelser i vecka 20 och då var det bara ibland (kunde gå ngn dag emellan) men efter ytterligare ett par veckor har jag känt av honom i princip dagligen. Jag har också moderkakan i framkant så jag trodde inte jag skulle känna av hans sparkar så mycket men jag känner ju sparkarna även inn ei magen så att säga, precis som han sparkar mot ryggen.

   Jag brukar känna av hans sparkar framförallt när väckarklockan ringer på morgonen (precis som att han också vaknar av larmet, haha), strax innan lunchtid, på kvällen när vi landat i soffan och ibland när jag vaknar på nätterna sen skiljer det hur mycket jag känner från dag till dag. Idag har han dock varit ganska lugn så jag hoppas han vaknar till snart, man blir ju lite beroende av att känna av honom. Du kommer säkert också börja känna av det mer inom kort…

   • Emma skriver:

    Jag väntar också en pojke! Längtar verkligen tills jag börjar känna honom varje dag, blir så orolig när jag inte känner något på några dagar, men om några veckor så borde jag ju göra det 🙂

    • Thessan skriver:

     Åhhh va underbart! Ja men jag förstår precis, när man väl börjat känna rörelserna så vill man ju känna det varje dag….sen är det ju lite individuellt vad jag förstått men det kommer nog vilken vecka som helst! Vissa dagar är min lilla gosse mindre aktiv men jag brukar iaf känna av något varje dag och det är skönt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.