Utvärdera vilken gravidförsäkring du tecknar!

Det är verkligen en hel djungel av saker man ska sätta sig in i nu när man skaffat hus, köpt bil och inte minst är gravid. En sak som jag har haft på min ”to do list” ett tag är att teckna gravidförsäkring och jag måste säg att jag har fått så många bra tips från er läsare/följare på Instagram som helt enkelt har lett till att jag nu har hittat försäkringen som passar mig bäst. Allra flest av er har nämnt Trygg Hansa som det självklara valet, det är även detta försäkringsbolag som gravidappen frontar och givetvis är det då enkelt att följa trenden och rent av förlita sig på att det ÄR den bästa försäkringen. Jämför man de vanligaste bolagen så skiljer det sig inte särskilt mycket mellan villkoren, det känns generellt som att bolagen har ”alignat” sig i vad de ska täcka och vilka belopp man får ersättning för om olyckan skulle vara framme.

Jag tog mig dock i kragen och läste igenom villkoren (samt pratade med ett antal säljare) på de bolagen som ni rekommenderat och innan jag gjorde detta hade jag två prioriteter som jag, utan att veta vad en gravidförsäkring innebar, visste med mig var viktiga för mig. Nummer ett är såklart att försäkringen ska täcka upp om någonting skulle hända Ludwig, dels om han skulle få någon diagnos som innebär att hans liv blir begränsat i framtiden och dels om något vid förlossningen skulle orsaka att han kommer till skada. Utöver detta vill jag själv ha ett skydd som går in och täcker upp om jag tex skulle få bestående men från förlossningen, med tanke på vad man utsätter sin kropp för känns det som att risken för det är ganska stor. Dels har jag hört otroligt många skräckhistorier från både vänner och bekanta om att allt inte blir sig helt likt efteråt dels har jag redan varit med om en situation inom sjukvården som gjort att jag fått bestående men och därav fått erfara att det inte alls är en självklarhet att ens försäkring täcker skador som inträffar i sjukhusmiljö. Nu har jag slagits för kung och fosterland och kopplat in diverse myndigheter som slutligen gav mig ett ”enligt svenska mått mätt” bra skadestånd men tro mig, man vill gärna slippa att fightas mot myndigheter för där kan du baskemej inte lämna någonting till slumpen för då får du inte ett öre även om det, som i mitt fall, är sjukvården som har gjort ett kraftigt misstag.

Med dessa två prioriteter kunde jag ganska snabbt utesluta alla bolag utom ett, det verkar nämligen vara ”standard” att man inte inkluderar mamman i sina gravidförsäkringar. Visst, alla bolagen betalar ut en struntsumma på 3 TSEK om man tex skulle drabbas av havandeskapsförgiftning eller liknande men även här har bolagen begränsat sig till att bara inkludera några fåtal komplikationer. För mig spelar ynka 3 TSEK inte någon som helst roll utan det är ju om det händer något som innebär en medicinsk invaliditet som man verkligen behöver täckning för framtida begränsningar. Här verkar det som att Moderna Försäkringar är helt ensam som uppstickare, de täcker nämligen medicinsk invaliditet även för mamman med en ersättning på upp till 200 TSEK. Sen kan såklart beloppsgränsen diskuteras för jag tycker att den borde vara högre, medicinsk invaliditet för barnet täcks upp till 500 TSEK (verkar vara standard mellan bolagen) och givetvis ska det vara samma för mamman. Hur som helst var detta kriteriet avgörande för mig och jag har nu valt Moderna Försäkringar som gravidförsäkring, jag har dessutom (efter tips från Trygg hansas försäljare) tecknat en gratisförsäkringen hos Trygg Hansa så nu känner jag att jag är försäkrad så gott det går.

Hos Moderna Försäkringar kan man dessutom teckna en barnförsäkring ”medel” redan innan barnet är fött och för att göra detta krävs således ingen hälsodeklaration på barnet vilket jag tycker är en trygghet, skulle barnet födas och försäkringsbolagen tycker att det finns en förhöjd risk får du nämligen inte lov att teckna någon barnförsäkring (det kan tex vara om ditt barn föds för tidigt, då anser försäkringsbolagen att det finns risk för att barnet i framtiden kan få komplikationer och detta måste alltså utredas innan du kan teckna barnförsäkringen) vilket jag tycker är fruktansvärt. Nu kommer vi i och för sig vilja teckna en Barnförsäkring Large om vi fortsätter med Moderna försäkringar och den kan inte tecknas utan hälsodeklaration, dock är vi åtminstone garanterade att Ludwig får en ”Medel försäkring” sen kan vi bara uppgradera denna efter att han är född och vi har erhållit en hälsodeklaration.

Nu blev det en hel uppsats om vårt val av gravidförsäkring men jag kände att det är ett viktigt ämne att förmedla, oftast tänker man bara på barnet i en sådan här situation men det är ju minst lika viktigt att du som föderska har en bra försäkring så läs igenom villkoren noga innan ni tecknar gravidförsäkring. Försäkringen vi har tecknat nu kostar ca 1.400kr men sen får man rabatt på första året om man tecknar barnförsäkringen i samma bolag (här hade Trygg hansa bäst rabatt vilket såklart gör att man lockas av att välja just det försäkringsbolaget). Lycka till med ert val av Gravidförsäkring och hoppas att ni fick ut något av min långa uppsats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.