En solig promenad och jakt på förskola

En bild från baksidan på vårt hus! Solen har nämligen lyst med sin närvaro här idag så jag passade på att gå ut och knäppa av lite bilder i trädgården medan Ludwig låg och sov här inne, utöver det har dagen mest bestått av administrativa arbetsuppgifter samt en promenad i byn.

Jag är förvånad över hur mycket admin man måste fixa med när man fått barn, allt ifrån att förstå sig på Försäkringskassans system till att jämföra barnförsäkringar och förskolor som man tydligen ska anmäla barnet till så fort man välkomnat det till världen. Just nu är jag kluven till om jag vill ha honom i en privat eller kommunal förskola, någon som har några erfarenheter att dela med sig utav? Det känns så himla märkligt att behöva tänka på förskolor redan nu, dels är vi nyinflyttade i området och har ingen koll på utbudet och dels är Ludwig så himla liten fortfarande.

12 reaktioner på “En solig promenad och jakt på förskola”

 • Anna skriver:

  Ja, det är en helt ny värld att förstå sig på. I Malmö behöver ni dock inte anmäla till förskola förrän 4 månader innan barnet ska börja, så ni behöver inte stressa på med det nu!

  • Thessan skriver:

   Ok men jag hör olika kring det där, många som säger att man bör sätta upp sig direkt? Vill ju inte riskera att få en förskola på andra sidan stan…

   • Anna skriver:

    Det gäller de kommunala iaf, men funderar ni på privata så har varje eget system. Vi fick först en tillfällig plats på en Vårförskola (de som jobbade där var super) mot att vi sedan fick en plats på en av våra fem val. Dock flyttade vi sedan till Lomma och då blev det ju byte igen, men här har vi fått en fantastisk förskola och är supernöjda!

    • Thessan skriver:

     Så härligt att ni har en bra FK, det känns som ett stressmoment innan man vet var tean hamnar! Vi ska ta kontakt med de privata FK och sätta upp oss i kö redan nu..

 • Louise skriver:

  Ett tips är att själv besöka de olika förskolorna för att få en egen uppfattning! Du får väldigt mycket olika åsikter och dylikt från alla människor, bilda din egen uppfattning genom att besöka dem istället!

  • Thessan skriver:

   Ja jag tänkte detsamma men samtidigt vet jag inte riktigt när man ska hinna med det, det verkar ändå vara ganska brådskande att sätta upp sig på kö. Vi körde i vart fall förbi de förskolorna vi har i åtanke så vi vet vart de ligger men får väl försöka ta en dag då vi även besöker dem…

 • Kajsa skriver:

  Så som Malmös förskolesituation ser ut just nu skulle jag absolut (!) råda er till en fristående förskola. Även om det säkert finnsmånga bra kommunala förskolor i Limhamn är det inte säkert att ni får en plats där. Det tenderar dessutom att vara rätt stor personalomsättning.
  Det finns många bra fristående förskolor i Limhamn. Mitt råd är att ställa er i kö omgående, för de har egna köer och antagning.
  Med vänlig hälsning,
  Kajsa, förälder på föräldrakooperativet Kritans förskola

  • Thessan skriver:

   Ja det är lite så jag också tänker! Jag har inte riktigt förstått mig på hur systemet fungerar, kan man bli placerad i en förskola på andra sidan stan trots att man bor i Limhamn och önskar förskola här i närområdet? Jag tänkte sätta upp oss på kö så snart som möjligt men hade egentligen velat hinna med ett studiebesök på de skolorna vi har i åtanke först men jag inser att vi kanske inte hinner med det…hur gjorde ni innan ni beslutade er? Är du nöjd med kritans förskola och vad fick dig att välja just den?

   • Kajsa skriver:

    Ja, kommunen har en skyldighet att erbjuda en plats inom 4 mån. De försöker nog tillgodose önskemålen man lämnar, men de har ingen skyldighet att ta hänsyn till dem. Så man kan hamna i andra delen av stan. Vi bodde i västra hamnen när vår äldsta son skulle börja och fick en plats på värnhem (i en byggnad som skulle ha rivits året innan. Nej tack!).
    En familjemedlem till oss arbetar på Kritan så det är så vi hade kännedom om den. Vi är mer än nöjda! Det är en fantastik förskola. Personalen är under SR och ser verkligen barnen. Det är ju ett föräldrakooperativ så det ställer lite högre krav på föräldrarna, men å andra sidan kommer man de andra föräldrarna närmare också. Man behöver inte vikariera för personalen utan man hjälper till med andra saker i verksamheten.
    Det är inte alla förskolor som tar emot besök innan man har blivit tilldelad en plats (galet jag vet). Jag skulle tipsa om att ställa er i kö hos de fristående som ni kan tänka er. De har ofta ansökningsdatum som könummer. Vill ni inte ha platsen om ni blir erbjudna är det ju bara att tacka nej.
    Har du fler frågor får du gärna skicka ett mail! Lycka till!
    //Kajsa

    • Thessan skriver:

     Ja och det är det som vi också är oroliga för, att man ska bli placerad någon helt annanstans än där man bor. Vi ska sätta upp oss i kö redan nu för att vara på den säkra sidan, ska spana in Kritans FK också! Tack snälla för att du delar med dig av dina erfarenheter och ger tips, det uppskattas verkligen. 🙂

 • Dyster skriver:

  Troligtvis får du ändå inte plats på den förskolan som du vill. Dessutom bor du i Malmö kommun så det är bara att ta den du får plats på. Förslagsvis önskar du dem som ligger bäst till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.