Playdate med Selma

Igår körde jag och Ludwig ner till Skanör och hängde med Jenny och hennes lilla Selma, det är så underbart att ha flera vänner som är mammalediga samtidigt och även om Jenny bor i Köpenhamn har vi sett till att ses så fort hon är hemma och hälsar på hos sina föräldrar. Vi började med en lunch tillsammans och sedan gick vi en liten runda och tittade på de vackra husen i Skanör, alltså där är så vackert!! Fram mot eftermiddagen hade vi lekstund med de små och lagom tills när maken kom med tåget från Köpenhamn begav vi oss hemåt och plockade upp honom på tågstationen. Så mysig dag!

Det är så underbart att se de små interagera med varandra, nu känns det verkligen som att Ludwig tycker att det är roligt att träffa sina kompisar. Han skiner upp som en sol när han ser dem och vill gärna röra vid dem och tittar intressant på vad de har för sig! Selma är tre månader äldre än Ludwig och är en riktig liten tuffing, det känns som att Ludwig är ganska försiktig av sig och observerar gärna en stund innan han agerar. Precis alla mina vänner poängterar hur lugn Ludwig verkar vara jämfört med deras små knattar och det är han oftast så länge vi har gäster eller om vi hälsar på hemma hos någon kompis, men sen är det en annan femma när vi är hemma själva och det inte händer så mycket, då kan Ludwig också hålla låda och vara en riktig liten plåga. Jag tror att Ludwig tycker om när det händer saker, då finns det så mycket att titta på och ta in och det tycker han är roligt. En bra egenskap som jag hoppas håller i sig.

Vi övar mycket på att sitta just nu, Ludwig är fortfarande lite vinglig och det gäller att vara redo att fånga honom ifall han tippar åt sidan. Han har dock gjort enorma framsteg och igår när han lekte med Selma var han så fokuserad på henne att han i princip glömde bort att han satt upp och då blev balansen så mycket bättre. Jag älskar bilden ovan när han sträcker sig mot Selma samtidigt som Selma håller honom i foten, så gulliga! Jag har bestämt mig för att komma ihåg att knäppa av lite bilder på dem varje gång vi ses så att man kan se hur mycket de har vuxit, sen är det ju superkul att visa Ludwig när han blir stor. Tänk om de två är jätte bra kompisar då, jag hoppas verkligen det!

Ikväll har vi middagsbjudning här hemma så nu måste jag komma igång med att städa huset för här är så otroligt skitigt! Jag tror bestämt att jag ska ge mig på att putsa fönstren även om byggarna är tillbaks nästa vecka, jag klarar inte av att se de så här skitiga längre! Jag hoppas ni får en fin lördag!

2 reaktioner på “Playdate med Selma”

 • Emma skriver:

  Mysigt att ha vänner med barn i samma ålder! Det kan jag sakna, vi har vänner med antingen äldre barn eller så har de inga, får bli att gå på träffar i mammagrupp och öppna förskolan istället till hösten tänker jag, för det känns ju som att de små uppskattar att se varandra. Hur övar ni att sitta? Vår 5 månaders kan verkligen inte sitta och funderar lite på hur man introducerar det.. följer konton på instagram och där verkar det som att bebisar runt 5 månader både kryper och sitter. Såklart är alla barn olika men det är svårt att veta om man själv kanske ska hjälpa sin lilla att lära sig! Hur har ni gjort?

  Vi har sedan några veckor lagt vår kille i sovrummet för natten vid 20.30 (sover i bedside crib) då han blivit kvällstrött nu, vilket funkat fint, däremot har han sedan 4 månaders ålder börjat vakna ofta på nätterna och vaknar redan 7-8 på morgonen, man blir ju helt slut! Det enda som funkar på natten är att amma och ibland måste jag gå upp med honom. Får det inte alls att funka med att mannen tar honom då han dels jobbar men så sover lillen bredvid mig för att jag enklare ska kunna amma, vilket gör att det blir jag som också får vycha och försöka få honom somna om ibland säkert en gång i timmen(Innan sov han 12 timmar mellan ca 23-11 med amning 2 gånger per natt och då somnade han om direkt efter) vore skoj med ett inlägg om hur ni gör med nattning och på nätterna samt hur/ om ni delar upp de, alltid bra med tips för jag känner att jag inte har några ideer alls på annat upplägg! 😊

  • Thessan skriver:

   Ja men det är det verkligen, kan tänka mig att det blir ganska ensamt annars. Tur det finan mammagrupper, själv har jag nästan känt att jag inte hinner gå på dem men tänkte att jag skulle göra det nu nästa gång det är träff. Ja det känns verkligen som att de uppskattar att träffa andra småttingar! Ludwig kunde heller inte sitta vid 5 månaders ålder, tror int enan ska stressa (även om det är svårt, jag var/är fortfarande lite likadan och jämför med andra) Jag läste nyligen i Preglife appen att det är först när musklerna etc är utvecklade som bebisarna faktiskt ska kunna sitta/krypa så det får nog ta sin tid. Där stod det också att de flesta bebisar lär sig att sitta runt 7-8 månaders ålder så de som sitter när de är 5 månader är snarare ”tidiga” i utvecklingen och då har väl deras muskler utvecklats klart antar jag. Det är först nu som Ludwig klarar av att sitta själv och håller balansen bättre och bättre för varje dag så nu har jag börjat öva med honom. Först satte jag honom mellan mina ben, jag satte även honom så att han hade min amningskudde som ryggstöd samt så har han suttit en hel del i sin matstol. Nu övar jag genom att han sitter helt utan stöd och ger honom leksaker som han börjar leka med och då balanserar han utan att själv tänka på det. Jag började låta honom sitta i sängen för där är det ju mjukt om han tippar och jag skulle missa att ta honom och nu när han är stabilare övar jag direkt på golvet. Vi har även börjat ”gå” med honom, jag håller honom i höfterna så tar han riktiga steg. Även detta är något vi börjat med först nu.

   Självklart kan jag skriva ett inlägg och beskriva lite mer i detalj kring våra rutiner och hur vi har haft det hittills.
   Åh va härligt att ni fått in lite läggningsrutiner redan, jag hade samma problem som dig med antal uppvak (ibland en gin i timmen och det var hemskt) samt att endast jag kunde ta honom. Nu när jag slutat amma vaknar Ludwig i snitt två ggr per natt och får då ersättning och somnar oftast om direkt sen vaknar han redan klockan 06:00 på morgonen men hittills har det funkat att han får ligga och jollra och bita på sin bitring fram till omkring klockan sju så då sover jag vidare så gott det går. Sömnbristen är katastrof!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.