Ludwigs mat- och sovschema

Jag och Ludwig skulle egentligen fått besök av Linda och Adrian idag men planerna blev inställda eftersom Nico hade blivit sjuk och var tvungen att vara hemma från förskolan, jag som hade sett fram emot att få besök idag! Vi hade bestämt oss för en dag i myskläder, så skönt med vänner man kan umgås med utan att alltid känna att man behöver fixa till sig innan. Som mammaledig har man ju en hel del dagar då man bara går omkring och lufsar runt i sina mjukiskläder! Dagarna bara går och helt plötsligt är maken hemma från jobbet och det har helt enkelt inte funnits tillfälle att göra sig i ordning, hur sjukt det än låter.

Nåväl, jag tänkte att jag skulle dela med mig av Ludwigs mat- och sovschema som vi har infört den senaste veckan. Nu är vi inte helt i mål men oj så mycket bättre det har blivit! Inatt vaknade Ludwig bara en gång och somnade om direkt efter att han fick sin ersättning, sen vaknade han visserligen redan tjugo i sex så maken fick gå upp och underhålla honom så att jag fick fortsätta sova till kvart i sju. Just nu i skrivande stund ligger han och sover i sin säng, vilket inte stämmer överens med schemat för klockan är bara tio men vissa dagar går det helt enkelt inte att hålla honom vaken fram tills efter lunch men tids nog kommer han nog att få in rutinerna utan avvikelser.

06:00/06:30 – Det är lite olika när han får för sig att vakna men oftast omkring klockan 06:00.

08:00 – Frukost

09:00 – Frukstund

11:00 – Lunch

12:00-13:00/13:30 (här varierar det ganska kraftigt hur länge han faktiskt sover, igår nöjde han sig med 45 min men målet är 1,5h så att jag hinner göra något om dagarna)

14:00 – Klämmis

16:30 – Middag

18:30 – Gröt

19:00 – Vid denna tiden bokstavligen däckar han, det räcker oftast att maken tar honom och slår sig ner i soffan så somnar han i famnen hos honom.

22:00/23:00 – Vaknar oftast till och gråter men somnar om efter en halv flaska med ersättning

03:00 – Vaknar och gråter men har de senaste dagarna somnat om nästan direkt efter att han fått en flaska med ersättning

Bilden togs i augusti

Det tråkiga med dessa tiderna är ju att maken knappt får träffa Ludwig om vardagarna, han kommer oftast hem runt klockan 18:00/18:30 och då har jag redan hunnit mata Ludwig och satt på honom hans pyjamas sen somnar han absolut senast halv åtta.

2 reaktioner på “Ludwigs mat- och sovschema”

 • Emma skriver:

  Skönt med rutiner! Hur gör ni på natten/när ni är iväg med ersättning? Jag ammar vår 6 månaders men han har börjat få lite ersättning/välling också dagtid då han inte gärna tar bröstet på dagen. Nu försöker vi sluta nattamma (mellan 23-04) då han velat äta hela tiden på natten, tänker att vi snart kommer att ge ersättning vid 23 när vi lägger oss, men så undrar jag hur man gör vid typ 4, känns ju superjobbigt att behöva gå upp och värma ersättningen. Blir ju samma sak om man är iväg, hur värmer man då? 🙂

  Hur gjorde ni när ni slutade amma på natten? Vi har försökt i en veckas tid nu vilket resulterat i total sömnbrist.. han vaknar en gång i timmen och skriker och går knappt att trösta. Känns som att han är så arg över att inte få bröstet. Har i samma veva lagt över honom i sin spjälsäng bredvid vår då jag är rädd att han ska trilla ur vår.

  Måste även passa på att säga att jag verkligen gillar din blogg (och instagram)! Perfekt blandning på inläggen, helt i min smak👌

  • Thessan skriver:

   Ja det är jätte skönt! Vi har faktiskt inte sovit borta med Ludwig efter att jag slutade att amma men det finns ju ersättning på tetrapak som kan drickas rumstempererat! Vi har gett det vid flera tillfällen, tex om jag varit på köpcentra och inte haft möjligheten att värma en burkmat så har jag bara hällt i en sådan i en nappflaska så har han fått dricka den i vagnen. Supersmidigt!

   För vår del var vi tvungna att vara konsekventa när vi väl bestämde oss för att sluta att amma. Vi började också med att minska på amningen och dagtid funkade det fint, sen tänkte vi först hoppa över varannat mål på natten men det gjorde bara Ludwig helt förvirrad. Han blev så förkrossad när han inte fick bröstet som han var van vid och det gick överhuvudtaget inte att trösta honom. Då beslutade vi oss för att sluta amma helt men där gjorde vi också ett misstag till att börja med för då tänkte vi att maken skulle ta Ludwig de nätterna som vi avvände honom men det funkade verkligen inte. Att först inte få amma som vanligt och sedan inte få vara hos mig som han varit med dygnet runt sedan han föddes blev för stor kontrast! Därför gjorde vi till slut så att jag tog honom men han fick inte amma och första kvällen var riktigt jobbig, det som hjälpte till slut var att jag gick och vaggade honom (han gallskrek) samtidigt som jag och maken pratade med varandra och försökte ignorera hans skrik. Det funkade, jag vet inte om det var våra röster som gjorde honom lugn och att han till slut däckade (det tog ju ett bra tag innan han tystnade men till slut så somnade han av utmattning) eller om han insåg att han inte fick någon uppmärksamhet men vi körde på den taktiken de första två dygnen och efter det hade han accepterat att det inte blev någon mer amning och började dessutom ta flaskan (vilket han inte gjorde när jag ammade) samt nappen!

   Jag tror att om ni vill sluta amma måste ni sluta helt, men det är kanske det du menar att ni försöker med? Blev lite osäker på om du ändå ammar honom biland på dagen/kvällen. Jag tror också att det kanske är för stor förändring att samtidigt lägga honom i egen säng om han inte är van vid det? För vår del har det i vart fall funkat att göra allt successivt. Sidosängen blev för liten i samma veva som jag slutade amma och då hade vi honom mellan oss i sängen och när han sedan blivit van vid att få ersättning istället för amning började vi vänja honom vid sin spjälsäng och nu sover han själv inne på sitt rum om nätterna och verkar älska sin säng.

   När det gäller ersättningen om nätterna förbereder vi i två olika nappflaskor den mängd med ersättning (pulverform) som han brukar få (en 1/2 flaska som han får vid 22-tiden plus 1 hel flaska som han får när han vaknar vid typ tre-tiden) sedan värmer vi vatten i en termos som jag tar med mig upp på ovanvåningen när jag går och lägger mig. När han vaknar häller jag över rätt mängd vatten och skakar flaskan och ger honom ersättningen. Nu har vi inte skållhett vatten i termosen utan det är typ drickvänligt för annars hade det ju aldrig gått, har själv varit osäker på om man måste koka upp vattnet i fem minuter och sedan låta det svalna men fick information om att det gäller barn under 3 månader. Vi ger ju tex kranvatten som dryck vid maten så det ska ju inte vara något konstigt så länge vi har bra vatten tänker jag. Till en början gjorde vi dock så att vi köpte på tetrapack och bara hällde upp i flaskan som han sedan fick dricka rumstempererat även på natten men jag upplever att han somnar om lättare när ersättningen är värmd, den som är rumstempererad är ju ändå något kall och det piggnar han till av.

   Hoppas detta hjälper dig lite, det är så svart för det är verkligen individuellt vad som funkar. När vi väl kapade amningen helt så gick det mycket lättare än förväntat att sluta, det var en natt som var rent hemsk men sen gick det hyfsat och efter det har det bara gått bättre och bättre. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.