LCHF-pizza på blomkålsbotten

IMG_1418

Igår tog vi oss an ett nytt recept, vi körde en nyttigare variant av hemgjord pizza och trots att vår ugn inte är helt optimal när det kommer till att grädda saker och ting i ugnen blev den fantastiskt god. Problemet med vår gasugn är att det endast kommer värme underifrån och när man som igår först behöver förgrädda bottnen och sedan tillaga maträtten ytterligare finns det risk för att det bränns vid undertill. Nu gjorde det inte det men jag tror att resultatet av vår pizza-botten hade blivit betydligt fastare i en eldriven spis.

Recept (vi gjorde dubbel sats och så här i efterhand hade jag hellre gjort två lite tunnare pizzor istället för en hel plåt så att bottnen blivit krispigare)

Pizzabotten:

1 mediumstort blomkålshuvud

1-2 ägg

1 dl riven ost (i receptet jag fann användes getost, vi tog mager riven ost på påse)

Salt, peppar, oregano

Riv/mixa blomkålen till ett fint mjöl i matberedare eller på ett rivjärn. Blanda blomkålen, ägg, ost och kryddor till en smet. Platta ut smeten på en plåt. Förgrädda blomkålsbottnen i 225°C i ca 10 minuter, pizzabottnen ska vara gyllengul.

Tomatsås:

2 dl krossad tomat

4-5 st soltorkade tomater

Salt och peppar

Mixa krossad tomat, soltorkad tomat, salt och peppar i matberedare eller med stavmixer. Ta ut pizzabottnen ur ugnen och grunda med tomatsåsen, lägg sedan på valfri pizzatopping. Grädda ytterligare i 7-8 minuter. Vi använde två olika sorters salami, svarta oliver, champinjoner och toppade med några klickar pesto blandat med crème fraîche. Sist men inte minst la vi på massor med ruccola.

En perfekt söndagsmiddag!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.