Chokladbollskladdkaka
Dagen till ära håller vi lite födelsedagslunch för mig som fyllt år tidigare i veckan och vad passar väl inte bättre än att bjuda på en mustig saffransfisksoppa så här i oktober månad? Utöver denna smaskiga lunch tänkte vi under eftermiddagen bjuda på kladdkaksbuffé, vi har nämligen stått och bakat tre olika sorters kladdkakor nu i veckan och chokladbollskladdkaka är en ny variant som jag måste erkänna var alldeles förträffligt god (vi tjuvsmakade en bit tidigare i veckan) och därför tänkte jag att ni kanske är fler där ute som vill testa receptet som jag hittade på fixasjalv.se.Kladdkaka:150g smör3dl strösocker3 ägg2dl vetemjöl6 msk kakao1msk vaniljsocker1/4 tsk salt (vi skippade saltet, brukar inte gilla efterrätter med salt i)Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret och låt det svalna (annars kan äggen koagulera). Tillsätt ägg och socker i smöret och blanda ordentligt. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop allt till en smet. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda kakan i mitten av ugnen 15-18 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Känn med en sticka (observera att du behöver längre tid i ugnen om formen har en mindre diameter än 28cm då kakan blir tjockare). Låt kakan svalna helt i formen.Chokladbollssmet:150g rumsvarmt smör1 1/2 dl strösocker3msk kakao1 tsk vaniljsocker4dl havregryn2msk kallt kaffeTopping:Se till att smöret är rumsvarmt. Rör ihop havregryn, kakao, socker och vaniljsocker separat. Blanda ihop smör med torra ingredienser. Häll i kaffet, Rör ihop till en kladdig smet.Slutfix:Lägg chokladbollssmeten på den avsvalnade kladdkakan. Toppa med kokos eller pärlsocker.