Gnocchigratäng med svamp och mozzarella
Vi har haft en period där vi kört alla våra recept på repeat och för en månad sedan tröttnade jag på att äta samma rätter hela tiden så jag bestämde mig för att vidga mina vyer när det kommer till middagsingredienser och jag måste säg att jag är sjukt nöjd med recepten som jag letat upp på sistone (dock inga kalorisnåla sådana, hehe). Gnocchi är något som vi aldrig äter här hemma men när vi fick ett paket med just dessa krämiga "potatisklumpar" i vår smakbox beslutade jag mig för att vi ändå måste testa att tillaga någon rätt med gnocchi och när jag fick syn på denna gratängen slog jag slag i saken! Jag hade verkligen inga förväntningar alls på mäträtten och tänkte att det med största sannolikhet var en engångsföreteelse som jag stod där och kastade ihop gratängen men ack så fel jag hade, jag blev så positivt överraskad och kan varmt rekommendera er att testa! En alldeles perfekt middagsrätt för den som vill variera middagarna!Recept:1/2 sats Ratatouille på skördegrönsaker750g blandade grönsaker (ex. aubergine, zucchini, paprika)1 lök1 vitlöksklyfta1/4 dl olivolja0,5 msk tomatpuré1/5 förpackning krossade tomater á 400g (vi körde på en hel)1 dl vatten (vi bytte ut vattnet mot mer krossade tomater)1 tsk saltGrovhacka alla grönsaker. Skala och skiva löks tunt, skala och hacka vitlöken. Fräs röd- och vitlöken i oljan i ca 5min på låg värme tills den mjuknar. Tillsätt grönsaker och tomatpuré och fräs ytterligare 5-10min. Häll i krossade tomater, vatten, vinäger och salt. Låt koka 30-40min under lock på svag värme.Gnocchigratäng med svamp och mozzarella1/2 sats ratatouille (se ovan)1/3 sats pesto (vi använde färdig pesto)250g champinjoner2msk smör400g gnocchi250g mozzarella (OBS! ostvikt, vi tog en påse på 400g vilket ger ca 250g mozzarella)2msk pumpakärnor (vi bytte ut till sesamfrön eftersom vi hade det hemma)65g ruccolasalta svartpepparSätt ugnen på 250g. Ansa och kvarta svampen. Stek i smöret ca 5 min tills den får färg. Krydda med 1/2 tsk salt och 2krm peppar. Blanda svamp, ratatouille och gnocchi i en ugnsform.Bryt mozzarellan i bitar och fördela över. Ringla över peston och strö över pumpakärnor. Ställ in i mitten av ugnen i ca 30min. Toppa med ruccola.