Tareq Taylors kycklinggratäng
Recept (härifrån, ursprungligen från Tareq Taylors kokbok)
Kycklingfilé (i ursprungsreceptet är det kycklinglårfiléer med skinn)
flingsalt, nymald svartpeppar
10 soltorkade tomater i olja
1 vitlöksklyfta
½ färsk röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong
1½ dl vispgrädde
1 dl fint riven parmesanost
Till servering:
8 körsbärstomater
färsk basilika
kokt pasta
1. Värm ugnen till 180°, varmluft eller 200° vanlig ugn. 2. Fräs kycklingen på medelvärme i smör tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter. Salta och peppra. Lägg över i en ugnsform. 3. Strimla de soltorkade tomaterna. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka chilin. Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt. 4. Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen. Tillsätt grädden och parmesanosten. Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter. 5. Skeda såsen över kycklingen i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 min. 6. Dela körsbärstomaterna i halvor. Plocka basilikabladen. 7. Ta ut formen. Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika. Servera gratängen direkt med pasta.