Lättlagad middag - mozzarellafyllda färsbollar
En lättlagad middag
I lördags testade vi ännu ett nytt recept som visade sig bli supergott. Ludwig slukade sin tallrik på rekordtid och ville dessutom ha mer. Jag älskar verkligen när man får till en lättlagad middag. Denna maträtten kommer vi utan tvekan att tillaga igen. Man kan även byta ut mozzarellaosten i färsbollarna till fetaost. Mums!
Recept
- 1/2 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 500 g blandfärs
- 1 ägg
- 1 finriven vitlöksklyfta
- 1 dl hackad färsk basilika
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 125 g mozzarella
- 1 msk smör
- 1 msk olja
- 1 zucchini (à ca 300 g)
- färskpressad juice av 1/2 citron
- 350 g färsk tagliatelle eller fettuccine
- färsk basilika till garnering
Tomatsås
- 1 gul lök
- 1 röd chili (t ex spansk peppar)
- 1 msk olja
- 1 förpackning krossade tomater (à 400 g)
- 3 msk tomatpuré
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 2 dl vatten
- 1 1/2 krm salt
- 1 krm peppar
- 2 tsk honung
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda ströbröd med mjölk och låt stå i ca 10 minuter. Tillsätt färs, ägg, vitlök, basilika, salt och peppar. Rör ihop till en smet. Skär mozzarellan i 16 bitar. Fördela och forma färsen runt varje mozzarella till runda bollar. Bryn bollarna i smör och olja i en stekpanna. Lägg sedan över dem i en ugnssäker form. Ställ in i mitten av ugnen 10–15 minuter.
Tomatsås: Skala, dela och finhacka löken och kärna ur och finhacka chilin. Fräs löken och chilin i oljan i en kastrull. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, buljongtärning och vatten. Krydda med salt och peppar. Låt småkoka ca 10 minuter under lock. Tillsätt honungen. Hyvla zucchinin tunt på mandolin eller med en osthyvel. Blanda med citronjuicen. Koka pastan och blanda sedan pastan och zucchinin med hälften av tomatsåsen. Lägg upp på ett fat tillsammans med färsbollarna. Ringla över resten av tomatsåsen. Garnera med färsk basilika.