Lax med broccolipuré
Jag kickar igång veckan med lite middagsinspiration, vi hade som jag redan nämnt årets sista matkasse förra veckan och precis som alltid förekom det en del recept som verkligen biter sig fast i smaklökarna och som vi definitivt kommer att tillaga flertalet gånger framöver. Mat&R0 kan verkligen konsten med att överraska och inte hade vi trott att den här laxrätten skulle vara så festligt god att vi redan efter första tuggan kunde konstatera att det var en rätt som dessutom klassificerade sig till nästkommande middagsbjudning.Vi är generellt ganska dåliga på att äta just fisk och det är bara en av fördelarna med att prenumerera på matkasse, att man tvingas laga en varierad kost och man själv slipper tänka ut en matnyttig veckomeny vilket i många fall är orsaken till att vi nästan aldrig kommer till skott och lagar fiskrätter. Till er som inte redan har testat matkasse finns fortfarande möjligheten att ta del av koden som ger er 200kr rabatt på valfri middagskasse från Mat&Ro, ni anger bara THESSAN i meddelande-fältet längst ner på beställningssidan. Välj att betala med faktura (skickas som pdf-fil i mejlen) så regleras rabatten direkt, om ni väljer att betala med kort regleras rabatten först vid andra matkassen.Recept:2 broccolica 25 g smör1 1/2 dl grädde1/2 citron1 pkt gräslök1/2 dl majonäsca 600 g lax1 gurkasalt, pepparKoka upp saltat vatten i en kastrull. Dela broccolin i mindre buketter och stammen i mindre bitar. Lägg broccolin i kastrullen och låt koka ca 5-7 min, eller tills broccolin är riktigt mjuk. Häll av och mixa broccolin med en stavmixer till en jämn puré. Rör i smör och smaka av med salt och peppar. Vispa grädden fluffig. Riv skalet av citronen och hacka gräslöken. Blanda grädden med majonäs, gräslök, citronskal och saft. Smaka av med salt och peppar. Dela laxen i portionsbitar och stek i smör på medelhög värme ca 4-6 minuter på varje sida. Krydda med salt och peppar. Skär gurkan i stavar. Servera laxen med citrongrädde, gurkstavar och broccolipuré.