Matiga piroger med färsfyllning
Matiga piroger med färsfyllning
Alltså my god så gott detta blev! Jag gjorde ett samarbete på Instagram där jag tillagade de här matiga pirogerna med färsfyllning, mums! Det tog visserligen ganska lång tid att tillaga dem men helt klart värt mödan. Nästa gång ska jag dock planera bättre så att jag inte ställer mig med detta när båda barnen är hemma. Haha, jösses vilket stök! En som skriker och en som hela tiden ska hjälpa till men i själva verket bara stjälper.De här pirogerna är perfekta att bjuda på som plockmat när man har kalas. Vi använde veganfärs men man kan lika gärna tillaga dem med vanlig köttfärs om man föredrar det. Vi försöker få in lite vegetariskt här hemma och då är de veganska köttsubstituten perfekta. Jag märkte ingen skillnad på konsistensen när det gäller färsen.Först tänkte jag inte dela receptet här men jag känner att jag vill spara det för egen del och då är det guld värt med en blogg. Jag går nästan alltid in på min egen blogg och söker upp de maträtter som jag vill tillaga. Ett bra sätt att arkivera favoriterna på helt enkelt.
Recept (jag hittade det här)
Ingredienser
Deg:
- 75 g rumsvarmt margarin
- 200 g kokt potatis (ca 3 medelstora av mjölig sort)
- 3 dl glutenfritt mjöl (+ mer till utbakningen)
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 0.5-1 dl havremjölk till pensling
Fyllning:
- 1 pkt Peas of Heaven färs
- 1 stor rödlök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 morot
- 2 tsk mörk soja
- 2 msk tomatpuré
- 10 soltorkade tomater
- 2 nävar färsk babyspenat (60 g)
- 2 krm chiliflakes (eller efter tycke och smak)
- ½ msk torkad basilika
- Salt och peppar
Paprikadipp:
- 2 spetspaprikor
- 1 dl rostade mandlar
- 2 msk olivolja 1 vitlöksklyfta
- 1/2 tsk citronjuice
- 1 krm cayennepeppar
- Krydda: ramslök, basilika eller persilja
Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten. Låt svalna. Pressa potatisen i en potatispress och blanda med det rumsvarma margarinet, mjöl, salt och bakpulver till en smidig deg. Ha upp på mjölat bakbord. Kavla ut till en ca 2 mm tjock deg. Skär i fyrkanter eller stansa ut rundlar om cirka 12 cm i diameter. Lägg i cirka 1 msk fyllning i mitten av den utstansade degbiten och fukta kanten på degen med lite vatten på ditt finger. Vik över degen över fyllningen och pressa ihop med hjälp av en gaffel. Lägg upp på plåtar med bakplåtspapper och pensla med lite havremjölk. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i 20 minuter.
Fyllning: Finhacka rödlöken och stek mjuk i en skvätt vatten. Tillsätt olja och finhackad vitlök och stek i någon minut innan du går i med basilika, chili, tomatpuré, soja och färs. Stek på medelvärme i cirka fem minuter tills färsen fått lite färg. Tillsätt finriven morot och smaka av med salt och peppar. När du är nöjd med smaken tar du av pannan från plattan och blandar i de soltorkade tomaterna som du skivat upp samt grovt hackad babyspenat. Låt fyllningen svalna något innan du fyller degknytena med fyllningen.
Paprikadipp: Sätt ugnen på 250 grader. Skölj paprikan, skär bort toppen och dela paprikan mitt itu, kärna ur. Placera paprikahalvorna med skinnsidan uppåt på en plåt. Placera i ugnen i cirka 15 minuter tills skalet har börjat bli bränt. Lägg paprikorna i en skål och täck med en tallrik. Låt svalna och dra sedan av det brända skalet. Placera paprika i en mixer tillsammans med valnötter, olivolja, vitlöksklyftan, citronjuice och kryddorna. Smaka av med salt och peppar.