Svamppasta med pancetta
Svamppasta med pancetta
Hur många vet vad panchetta är för något räcker upp en hand? När jag var hemma i Sölvesborg sist skulle jag laga en maträtt med just pancetta men det fanns inte bland hyllorna i matbutiken. Jag frågade därför personalen på Ica men varken där eller på Coop visste man vad pancetta var för något. Undrar just om det är en ortsspecifik produkt! Det är alltså rimmat och lufttorkat sidfläsk, kort och gott lite finare än vanlig bacon.
Recept
400g papardelle
500g kantareller, trattkantareller eller kastanjechampinjoner
160g pancetta
3 scharlottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk finhackad chilifrukt
1 dl torrt vitt vin
1 msk koncentrerad kycklingfond eller grönsaksfond
1 dl mascarpone (ca 100g)
1 1/2 dl finriven parmesanost
hackad bladpersilja
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
Koka pastan. Häll av men spara 2 dl av pastavattnet. Skala och finhacka löken och vitlöken. Skär ev svampen i bitar om de är stora. Lägg svampen i en torr och het stekpanna. Fräs tills vätska från svampen kokat bort. Tillsätt 1-2 msk olivolja och hälften av löken och vitlöken. Låt fräsa tills svampen är nästan knaperstekt. Knaperstek även panchettan för sig. Krydda med salt och peppar. Ta upp och lägg åt sidan. Fräs resten av löken och vitlöken samt chilin i olivolja i nägra minuter. Häll i vinet och låt koka tills ca hälften återstår. Tillsätt fond och 1 dl vatten. Låt småkoka några minuter. Rör ner marscarponen. Blanda pastan med såsen, svampen och hälften av parmesanen. Späd ev med lite av pastavattnet. Strö över panchetta, persilja och servera med resten av parmesanosten. Mal över svartpeppar.