Gratinerad blomkål med stekt fläsk

IMG_0154

Något svår att fånga på bild men oj så gott, ett substitut till vår berömda husmansrätt ”fläsk med löksås”!

Det var liksom inte igår jag åt det och om jag ska vara ärlig så hade jag aldrig i mitt liv fått för mig att ens komma på tanken att tillaga det heller, som ni kanske misstänker var det en av rätterna i veckans LCHF-kasse och precis som jag har nämnt tidigare är detta en del av tjusningen med att låta någon annan sätta menyn! Ni har kanske hört uttrycket ”think outside the box” och det är något som åtminstone jag tycker är lättare sagt än gjort när det kommer till veckomenyn, ofta faller man in i samma gamla mönster och plötsligt kommer man på sig själv med att vecka in och vecka ut äta precis samma maträtter som man gjorde för flera månader sedan och det gör man om och om igen! En never ending story om man inte gör någonting åt det förstås! Vår största inspirationskälla är helt klart matkassen som vi prenumererar på!

Recept (fyra portioner)

2 blomkål

1 gul lök

1 dl vatten

1 msk kycklingfond

2 dl créme fraiche

1/2 påse riven prästost

ca 650 gram rimmat fläsk

smör, salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Dela blomkålen i mindre buketter. Koka i saltat vatten ca 3 minuter. Häll av och lägg i en smord form. Hacka lök och fräs i smör. Häll över vatten, kycklingfond och créme fraîche. Krydda med salt och peppar. Vänd ner riven ost i såsen. Häll såsen över blomkålen. Sätt in i ugnen ca 10-12 minuter. Stek fläsket (vi gillar det riktigt knaprigt) och servera till den gratinerade blomkålen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.