Categories: Mat

När matlusten är lika med noll

Varken jag eller maken har haft någon vidare matlust på sistone och det i sig resulterar i att vi överhuvudtaget inte vet vad vi ska laga för middagar i veckan, vi har redan förätit oss på all hämtmat så denna veckan gjorde jag en kraftansträngning och bestämde två nya maträtter.

Zucchifritters med bulgursallad fick jag syn på i ett reklamutskick och tyckte att det såg väldigt frestande ut. Biffarna var jätte goda men när det kommer till salladen var vi båda eniga om att det saknades någon smak, jag tror att om man hade lagt till spiskummin så hade det blivit supergott men nu blev det bara OK. Färsfyllda paprikor är en rätt som minner mig om barndomen, min pappa lagade alltid denna ungerska rätten och jag minns smaken och doften som igår. Jag minns att det var en av mina favoriträtter, min pappa gjorde dock den långa versionen som tog flera timmar att färdigställa. Jag hittade en ”snabbvariant” av den som såklart inte blev alls lika god men ändå smaklig, ni finner receptet nedan. Med facit i hand borde paprikorna varit inne i ugnen lite till för de blev inte sådär mjuka som jag minns att de ska vara. Köttfärsblandningen blev dock supergod!

Recept:

  • 8 röda paprikor (ca 800 g)
  • 350 g blandfärs
  • 1 dl långkornigt ris
  • 2 ägg
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk starkt paprikapulver
  • salt

Tomatsåsen

  • 2 konserverade tomater
  • 1/2 gul lök
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk socker
  • 1 msk olivolja
  • salt & svartpeppar
  1. Ställ in ugnen på 175 grader.
  2. Till tomatsåsen: Hacka löken och fräs den i olivolja tills den är genomskinlig. Tillsätt tomaterna och låt koka upp. Späd med vattnet. Tillsätt sockret och krydda med salt och svartpeppar. Låt sjuda på låg värme i 15 minuter.
  3. Skär lock på paprikorna och kärna ur dem. Hacka lök, persilja och vitlök fint. Blanda med färsen, äggen och det okokta riset. Krydda med paprikapulver och salt.
  4. Fyll paprikorna med blandningen. Toppa inte för mycket, riset expanderar under tillagningen. Ställ paprikorna tätt i en ugnsfast form. Häll tomatsåsen över och baka paprikorna i cirka en och en halv timme. Det gör ingenting om paprikorna får färg.
  5. Servera de färsfyllda paprikorna tillsammans med tomatsåsen.
  6. Snabbvarianten:
 
Olja in de ansade paprikorna och förbaka dem i cirka 15 minuter. Under tiden kokar du snabbris. Stek färsen med löken och kryddorna. Den ska inte brynas hårt. Blanda ner riset. Fyll paprikorna, häll på köpt, neutral tomatsås och baka dem i cirka 15 minuter till.
Thessan

Share
Published by
Thessan

Recent Posts

En italiensk outfit – i väntan på min nya blogg

Jag älskar denna klänningen ifrån H&M, jag tror den kostade runt 500kr och den har…

6 dagar ago

Födelsedagsoutfiten – klassiskt och stilrent

Födelsedagsoutfiten - klassiskt och stilrent Igår var det min födelsedag, 42 år kan jag skryta…

2 veckor ago

Sydtyrolen – Tessimo

Sydtyrolen - Tessimo I Sydtyrolen som var vår andra destination på vår roadtrip bodde vi…

3 veckor ago

Ny hemsida på gång!

Ny hemsida på gång! Ville bara kika in för att berätta om att jag har…

3 veckor ago

En sann italiensk lunch på Gutshof Lana – Sydtyrolen

En sann italiensk lunch på Gutshof Lana - Sydtyrolen En av dagarna i Sydtyrolen lunchade…

4 veckor ago

Giardini di Castel Trauttmansdorffs slottsträdgård

Giardini di Castel - Trauttmansdorffs slottsträdgård Att besöka Giardini di Castel och Trauttmansdorffs slottsträdgård när…

1 månad ago